Akumulatortank

Ackumulatortanken är en viktig del i värmeanläggningen, det är där som energin lagras vid eldning, det kan vara ved, pellets, olja eller flis. Från tanken distribueras sen energin ut i huset. Tanken skall dimensioneras efter värme- och varmvatten- behovet. Vid vedeldning bör tanken vara så stor så att det endast behövs ett eldningstillfälle per dygn. Pellets, olja och flis kan ha något mindre ackumulatortank på grund av att de har automatisk uppstart av eldning vid kall tank. Ackumulatortankar finns som standard från 300 liter till 5 000 liter. Det finns färdigisolerade tankar och oisolerade tankar med eller utan varmvatten beredning. Vi kan ordna specialtankar efter behov. Om man funderar på solvärme i framtiden så bygger vi in en solslinga i tanken så att den är förberedd för det.

Varför ackumulatortank?
En vedpanna ska vara dimensionerad så att den producerar mer energi per timme än vad huset förbrukar och dör hjälper en ackumulatortank till. Överskottet lagras i tanken/tankarna. När det är fulladdat ska pannan ha brunnit färdigt, då tar man sakta ut energin till huset. På det sättet får man en jämn värme under en längre tid samt rikligt med varmvatten.

Dimensionering av ackumulatortank
För att få rätt ackumulatorvolym finns en regel som säger: 10-12 liter ackumulatorvolym/uppvärmd kvm-yta. Alltså ett hus på ca 150 kvm skall ha en tank på 1500-1800 liter etc. När man har hittat rätt tankvolym på ackumulatortanken så letar man upp rätt storlek på pannan.

Kontakt

  • 0435-563 50
  • info@atmos.se

Besöksadress

Atmos Suemax Värme AB

  • Hammarsmedsgatan 2

286 32 Örkelljunga

Postadress

  • Box 26, 286 21 Örkelljunga